Zondagvoormiddag 10 november 2024 om 10.30 uur
Grote Raadzaal
Kasteeldreef 72 in 9920 Lovendegem (Lievegem)
GENTSE GRONDEN. EEN GESCHIEDENIS VAN STAD EN PLATTELAND.
Vandaag is Gent eigenaar van zo’n 1800 hectare plattelandsgrond, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Maar ooit was dat 5000 hectare akkers, weiden en bos. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst? Naar aanleiding van de expo Gentse Gronden in het STAM (22 maart – 29 sep 2024) vertelt Esther Beeckaert deze 800 jaar oude geschiedenis over grondbezit, armen- en ziekenzorg en de relatie stad-platteland.
Het verhaal van de Gentse landbouwgronden start in de dertiende eeuw, wanneer Gentse stedelingen, abdijen en hospitalen eigenaar worden van gronden buiten de stadsmuren. Ze hebben de gronden eeuwenlang broodnodig om financieel stabiel te blijven en om te voorzien in voedsel voor arme en zieke mensen in de stad. Zo ontstaan er hechte relaties met tal van boerenfamilies in hoeves verspreid over de ruime regio. Ook in het Meetjesland vinden we sporen terug van deze intrigerende geschiedenis.
De spreker zal het publiek ook confronteren met drastische veranderingen in de twintigste eeuw. De stad breidt uit met de haven en autosnelwegen, het nieuwe OCMW hervormt het sociaal beleid en ook de landbouwsector verandert grondig. Ze onthult hoe de Gentse landbouwgronden deels verkocht worden en in de vergetelheid raken.
Dit alles helpt ons om het actuele debat over de Gentse gronden beter te begrijpen. Kunnen de verhalen van het verleden ons in de toekomst opnieuw inspireren om de relatie stad-platteland heruit te vinden?
Panoramisch zicht op Gent (J.-B. J. Wynantz)